Кръвните проби на животното показват, че то не е заразено

Кравата беглец Пенка ще живее. Това обяви Агенцията по безопасност на храните на сайта си. Кръвните проби на животното показват, че то не е заразено и затова ще бъде върнато за отглеждане при другите животни.

САГАТА "ПЕНКА": БАБХ излиза с окончателни резултати

След като кравата първо се разходи до Сърбия, а после обиколи света с историята си, сега българските санитарни власти окончателно я връщат на село, при това жива. Поне засега.

Първите резултати от изследванията на кравата Пенка са добри

В становището си Агенцията по безопасност на храните се посочва, че Пенка ще бъде свободен жител на Кюстендилско в края на седмицата, когато ще бъде върната обратно в стадото в село Мазарчево. Дотогава остава под карантина в навес в село Копиловци заради разходката си в Сърбия.

Ще бъде ли убита кравата беглец Пенка?

Сагата с кравата пътешественик провокира много въпроси у нас и в чужбина.

„За съжаление това не е единствен случай, в който масово се умъртвяват животни, само за да се избегне някакъв проблем, да се прикрие някакъв проблем. Надявам се скоро да има промени в тази агенция, защото тя има нужда от реформа, за да покаже, че освен контролен орган по спазване на изискванията за разпространяване на болести, е също така и контролен орган за хуманно отношение към животните”, заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.    

Макар и неволно, стресираната Пенка успя да стресира и ветеринарните службите у нас и в Сърбия, които вече търсят вариант за по-добро сътрудничество и по-удачни действия при подобни казуси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.