Всяка трета жена у нас е подложена на насилие от страна на половинката си

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие. Това сочи последното изследване и данните на Европейската агенция за правата на човека.

Само в последните пет години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на своя партньор, като в някои случаи изтезанието е в продължение на час, докато съседите слушат, без да се намесят.

Експеримент изследва пронизителната тишина около домашното насилие (ВИДЕО)

Проектът Beat изследва пронизителната тишина около домашното насилие. Видеото е провокация към тези, които реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой.

„Изследване на „Алфа Рисърч” показват, че близо 50% от българите вярват, че домашното насилие е личен проблем. Тоест то е лошо, но трябва да си се оправим вътре в семействата”, коментира Яна Бюрер Тавание, съосновател на „Fine acts”.„Но въпросът понякога касае човешки живот. Само миналата година са постановени 29 присъди за жени, които са убити или е имало опит за убийство от техния партньор или близък ”.

Как да реагираме, когато чуем шум от домашно насилие от съседите - вижте във видеото

Ако сте жертва на домашно насилие или сте свидетели на такова, можете да потърсите помощ на националната гореща телефонна линия 0800 18 676 или на телефон 02/981 76 86. Линията работи денонощно. Анонимността е гарантирана.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.