Проектът Beat. е провокация към тези, които реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие. Това сочи последното изследване и данните на Европейската агенция за правата на човека.

Мъж преби до смърт 19-годишната си приятелка

Само в последните пет години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на свой партньор, като в някои случаи изтезанието е в продължение на час, докато съседите слушат, без да се намесят.

Проектът Beat. изследва пронизителната тишина около домашното насилие. Видеото е провокация към тези, които реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой.

Мъж в хасковско село уби 27-годишна жена от ревност

Често срещан е ефектът на страничния наблюдател. Той се отнася до хората, наблюдаващи безучастно насилие върху човек, без да се включат или притекат на помощ.

Видеото поставя въпроса къде свършва персоналният комфорт и започва гражданската отговорност и кога бездействието се превръща в съучастие.

Всяка трета жена в ЕС става обект на насилие

Полицията има право да изведе насилника за 24 часа от дома. Проблемът обаче е, че домашното насилие не е криминализирано. Тоест, когато изтекат тези 24 часа, органите на реда са с вързани ръце.

62 милиона – толкова са жените в Европейския съюз, които са претърпели насилие. И ако досега всяка четвърта българка е била подложена на домашно насилие, то новите данни сочат, че вече това е всяка трета жена. Едва 4% от жертвите на насилие у нас споделят преживяното и търсят помощ.

НАСИЛИЕ НАД ЖЕНИ: На всеки 2 седмици една жена в България бива убита

Ако сте жертва на домашно насилие или сте свидетели на такова, можете да потърсите помощ на националната гореща телефонна линия 0800 18 676 или на телефон 02/981 76 86. Линията работи денонощно. Анонимността е гарантирана.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.