Трябва ли да бъде затворен заливът за плажуващи?

„Над почвата и самата плажна ивица на залива Вромос радиационният гама-фон е завишен около 2-3 пъти”, заяви за „Събуди се” д-р Георги Паздевор, директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Радиационният фон обаче е петнист и на места може да достигне до 50 пъти над нормата.

РАДИАЦИЯ: Измериха стойности 50 пъти над нормата край Черноморец

Пред камерата на NOVA д-р Николай Милтядов замери на място радиационния гама-фон в залива Вромос. Уредът отчете 0,34 – 0.,36 микрогреи на час. Това означава, че радиацията на плажа е с около два-три пъти повече в сравнение с останалите плажове.

„Това може да бъде потенциален риск от външно облъчване, при много продължителен престой на плажа, което след години да се прояви в болестотворни изменения върху организма”, коментира д-р Николай Милтядов.

Опасен ли е за здравето на хората заливът Вромос?

Какво правят институциите, за да предпазят хората?

„През годините на този плаж винаги е била поставяна табела за наличието на радиация. По закон задължение на здравните власти е, съвместно с Националния център по радиобиология и радиационна защита, РЗИ-Бургас извършва ежегодни проверки, както на съдържанието на радионуклеиди в почвата, растителността, водата, както и на радиационния гама-фон над самата плажна ивица”, обясни за „Събуди се” д-р Георги Паздевор, директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.