Поставена е табела, която предупреждава, че плажната ивица е опасна

Радиация до 50 пъти над нормата в залива Вромос край Черноморец. Здравните власти предупредиха, че плажът в района на някогашните рудници за добив на медна руда е опасен.

РАДИАЦИЯ ВЪВ ВОДАТА В ТРЪНСКО: Две села пият от водоноски

Плажуващите от години знаят, че там има повишена радиационен гама-фон. С новата табела здравните власти в Бургас искат да предупредят за опасността, но пък са категорични, че не могат да принудят никого да напусне плажа.

Експертите обясняват, че незабавен негативен ефект не може да има, но рискът в бъдеще остава.

Откриха източник на радиация край блок във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това има своите канцерогенни въздействия върху човешкия организъм и появата на злокачествени заболявания в бъдещ период от време, което може да настъпи и след 10-15 години, но и никой да не го свърже с плажуването му там”, обясни д-р Виргиния Цанова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Най-сериозна е опасността за най-малките.

„Най-рисково е при малките деца, които си играят в пясъка, което за тях е безкрайно добро забавление и поемайки пясъчните частици получават и вътрешна експозиция. Това може да доведе и до промени и гени мутации в половите клетки, които впоследствие имат отражение и върху бродещото потомство на тези млади хора”, поясни още д-р Цанова.

Предупредителните табели обаче не се приемат сериозно от страна на летовниците. Някои дори заподозряха апетити към един от малкото останали диви плажове на юг от Бургас.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.