Става дума за дефектоскоп, който е бил там от години

Източник на радиация е открит в гараж до жилищен блок във Варна. Лъчението е от  уред - дефектоскоп, който е зараден с радиоактивния елемент Иридий 192. Дефектоскопът е уред за контролиране на качеството на различни видове материали и изделия, за откриване на скрити дефекти в тях.  

ВИЖТЕ СНИМКИ НА БЛОКА, КЪДЕТО СА ОТКРИЛИ РАДИАЦИЯ

По темата

Според специалисти радиоактивното вещество е поставено в капсула от обеднен уран и това допълнително увеличава излъчваната радиация.  

Няма информация откога уредът е съхраняван в гаража, но експерти са категорични, че живеещите в околните блокове са били подложени на облъчване. 

В гаража са направени замервания. Според експертите влиянието на веществото върху живеещите в този блок никак не е било безобидно.

Високото ниво радиация е замерено от фирма, занимаваща се с подобна дейност. Те не крият, че от известно време наблюдавали собственика на гаража, защото имали данни, че съхранява неправилно радиоактивни вещества. Те алармирали и полицията.

„Той много добре е запознат, че няма право да съхранява изотопите там. Това е престъпление. Това може да бъде един тих тероризъм. Радиоактивното вещество е едно зърно с диаметър 2 мм и дължина 2 мм. Може да бъде хвърлено някъде, където минават много хора - никой няма да знае, а всички са облъчени”, обясни Христо Чукачев.

„Има уред, специализиран уред, който е бил поставен в специален оловен контейнер и който всъщност излъчва радиация, но само и единствено в непосредствена близост са отчетени нарушения в нормата”, коментира Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна.

Собственикът на гаража се казва Дорислав Атанасов, живее в същия блок и има фирма.

Първи за радиацията в блока научил Искрен, видял среднощната проверка на гаража.

„Хората спят буквално на два метра от източника на радиация. Не зная колко време е седял тук. Ако има зъб на някой, може много лесно да го разболее и да го умори за нула време с такъв инструмент. Той минава през бетон, през бетон, през стените, нищо не го спира гама лъчението”, обяснява Искрен Иванов.

От прокуратурата съобщават, че намереният уред бил съхраняван в специализиран контейнер и няма изтичане на радиация. От Агенцията за ядрено регулиране обаче са категорични, че има грубо нарушение. Дефектоскопът трябва да се съхранява в специално хранилище и собственикът му ще бъде санкциониран с глоба от 3000 до 10 000 лева.

Уредът вече е изнесен от гаража, а от Агенцията за ядрено регулиране твърдят, че случаят е прецедент за страната.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.