Сградата се намира в шуменското село Ивански

90-годишната, някога забележителна със своята архитектура сграда на читалище „Просвета” в шуменското село Ивански, тъне в разруха. Покривът е паднал, стените се рушат, а стъкла по прозорците липсват. Център на културата преди близо век, сега старото читалище е една безжизнена руина.

Жители на селото започват строежа на читалището с доброволен труд. От 1929 г. красивата сграда с впечатляваща архитектура събира млади и стари за кино и забави, докато в средата на 70-те години е построена нова сграда и постепенно дейностите се изместват в нея.

Защо едно от най-старите читалища в у нас е в руини?

Според читалищните дейци повратен момент за състоянието на старата сграда е ремонт на покрива преди 30 години. След него започват течове.

Още преди да се стигне до събарянето на покрива, от читалището кандидатстват в Министерството на културата с проект за ремонт на стойност 30 000 лева.

Чрез дарения са събрани 3000 лева, а още толкова читалището е осигурило от ренти. Сумата е далеч по-малка от нужната за ремонта на вече полуразрушената стара сграда. В селото обаче искат да я възстановят и да я ползват. Решението на проблема виждат в дарителството.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.