Екипи на Министерство на отбраната ще започнат да монтират понтонен мост в с. Глогово

До петък кметът на Община Тетевен, областният управител на Ловеч и всички институции, които управляват инфраструктурата, трябва да остойностят щетите след интензивните валежи в областта и да внесат заявления за отпускане на финансов ресурс.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ТЕТЕВЕН: Спасиха 17 деца от вила в Гложене (ВИДЕО)

В понеделник ще има извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане по казуса Мизия, на което те ще бъдат разгледани. Това съобщи при посещението си в засегнатото от обилните дъждове с. Глогово регионалният министър Николай Нанков.

„Втори ден поддържам постоянен контакт с кмета Мадлена Бояджиева и областния управител Георги Терзийски. Лично се запознавам с щетите и с действията. Има адекватна реакция и от местната, и от областната администрация, от областното пътно управление, пътноподдържащи фирми и фирмата, която строи АМ „Хемус“ в участъка от Ябланица до Тетевен”, каза министърът.

Жертва на пороите и бедствено положение в Тетевен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той посочи, че от вчера на обяд багери на изграждащата магистралната отсечка фирма съдействат за разчистване на щетите.

„Хубаво е, че нямаме бедстващи хора”, каза Нанков и изказа съболезнования на близките на загиналия мъж.

Той съобщи, че по информация на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в селата Глогово и Градежница са отводнени над 20 къщи. Има много тежки щети по инфраструктурата, свързани основно с брегоукрепването по реката.

„Колегите от Министерството на отбраната и лично вицепремиерът Красимир Каракачанов се зае с осигуряването на понтонен мост в с. Глогово, тъй като в момента над 300 души са блокирани и без достъп. Съществуващият е само пешеходен и изключително опасен. С кмета и областния управител посетихме прекъснатото съоръжение по поречието на реката. Утре колегите от Министерството на отбраната започват монтирането на временния понтонен мост, докато се изгради новият, за да се осигури пешеходен и автомобилен достъп за тези хора”, каза още министър Нанков.

Бедственото положение ще бъде в сила, докато се гарантира изцяло безопасността на хората. Министърът призова за по-малко политиканстване и политизиране на събитията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.