Царската юзина в центъра на София може да бъде разрушена

Още една сграда, обявена за паметник на културата, може да изчезне. Това е царската юзина в идеалния център на София. От години в сградата се помещава галерия.

На мястото може да бъде изградена 7-етажна сграда, като бъде запазена фасадата на паметника на културата. Все още няма окончателен проект заради дългогодишен спор между собственика и институциите.

Фандъкова: Има знакови сгради, които са в риск

"Процедурата по реализирането на нашия проект продължава почти 10 години. През тези 10 години сме се сблъсквали с нови изисквания, които са ни поставени", коментира Ганна Шумска, управител на "Студио плакат".

Смята се, че на терена има и част от амфитеатър.

Ексминистър: Когато си отидат паметниците на културата, отива си и България

Управителят на фирмата-собственик на сградата заяви, че бъдещето на този паметник на културата е неясно, защото всичко зависи от незапочналите археологически разкопки зад сградата.

Актрисата Анета Сотирова държи фирмата, собственик на сградата. От управата твърдят, че полагат усилия да поддържат сградата, но не успяват. 

"Имотът се руши прогресивно, той е паметник на културата, ние се съобразяваме с това, но за съжаление имаме наложени ограничения, свързани с каквато и да било реконструкция", каза още Ганна Шумска.

АПЕТИТИ И ОТГОВОРНОСТ: Как се опазват културните паметници?

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че от общината ще се постараят сградата да остане във вида, в който е. Тя каза още и че амфитеатърът, който се намира на терена, също е приоритет, за който се бори.

Целият амфитеатър няма как да бъде разкрит, защото през годините върху него са построени много сгради. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК