Водим битка за всяка една поотделно, заяви столичният кмет

„За съжаление има знакови сгради, които са в риск. Водим битка за всяка една поотделно”. Това заяви в ефира на NOVA столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

РАЗВИТИЕ В ЗАСТОЙ: "Царските конюшни" може да получат статут след 15 август

За „Царските конюшни” Фандъкова припомни, че още през 2015 г. е разработен и приет подробния устройствен план, според който надстрояване, дострояване, ново строителство е невъзможно.

„Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. за много ниска цена”, обясни Фандъкова.

„ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ”: Защо комплексът трябва да бъде запазен?

Относно пожара, столичният кмет заяви: „Със сигурност службите ще си свършат работата, но съм убедена, че не е случайно”.

„Това е битка за всяка конкретна сграда, за всеки конкретен случай се води битка. Интересите са много големи”, заяви още Фандъкова.

Пожар унищожи почти напълно „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)

„В последните дни се заговори за Юзината на Двореца, на „Московска” 11. Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7 етажни сгради около къщата. Но аз възложих да се стартира процедура по изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради-паметници на културата”.

Същевременно до 15 септември се очаква ремонтите на основните столични булеварди и улици да приключат. Целта е да се облекчи трафикът преди началото на учебната година.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си