Министърът на културата отново бе категоричен, че обектът трябва да бъде възстановен

Най-рано след 15-и август „Царските конюшни” може да получат статут на национална културна ценност. До тогава обаче няма да има пълна яснота за различните собственици на сградите и терените в обекта.

Въпреки всичко министърът на културата Боил Банов отново беше категоричен, че "Царските конюшни" се пазят от закона и трябва да бъдат възстановени.

„ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ”: Защо комплексът трябва да бъде запазен?

„Не означава, че с даването на статут ще наредим там милиционер, учител, милиционер, учител да ги пази, няма как да стане това нещо”, коментира министърът.

След пожара в „Царските конюшни” възникна въпросът колко други исторически ценни сгради заслужават, но нямат специален статут. 

Пожар унищожи почти напълно „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)

„Не мога да Ви кажа, не са толкова много тези случаи, повечето е обявено - даже аз пак казах, 70-те години се обявяват сгради с предварителен статут, за да дори без да се влиза в детайли, заслужават го или не, което начи социалистическата държава е направила нешо положителни в тази насока, въпреки многото бетониране на сума ти археология ”, допълни Банов.

Според бившият министър на културата Петър Стоянович обаче трябва да се преразгледа списъкът с паметниците на културата.

„Ние имаме парадоксът - навеси по села и паланки, които продължават на "Балкантурист"-ки принцип да бъдат паметници на културата, а имаме в големите градове обекти, които са незащитени”, заяви Стоянович. 

„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност разпореди Борисов

Кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че още от февруари общината чака решението на културното министерство за статута на „Царските конюшни”.

Министърът на свой ред обясни, че статутът се бави заради съдебни процедури около собствеността на обектите.

Фандъкова: Собственикът ще възстанови "Царските конюшни" в автентичен вид

Даването на статут на културна ценност щяло да бъде полезно и за собствениците, защото тогава ще могат да търсят инвестиции по програми и проекти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.