Говори историкът Марияна Маринова от Музея за историята на София

„Царските конюшни” в София са изградени в края на 19 век да обслужват нуждите на двореца. По това време основната сила е била конската тяга. Конюшните са изградени от големия архитект Фридрих Грюнангер. Там са се отглеждали конете, които са служили за тяга на каляските, файтоните в двореца. Имало е и жилищни помещения, в които са живеели тези, които са се грижели за конете. Това разказа пред NOVA историкът Марияна Маринова от Музея за историята на София.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОСТРОЙКИТЕ СЛЕД ПОЖАРА

По-късно там е съхраняван и автомобилния парк. Там е била съхранявана и златната каляска в стил Луи XVI. Там е бил съхраняван и автомобилът „Мерцедесът” на цар Фердинанд от 1905 г.

Пожар унищожи почти напълно „Царските конюшни” в София

След 9 септември „Царските конюшни” са минали към кинофабрика „Балкан”, а много от експонатите са предадени на кинематографията, за да се ползват като реквизит, обясни още Марияна Маринова.

„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност разпореди Борисов

Към 50-те години на миналия век експертите преценяват, че всички експонати трябва да бъдат запазени и се предават на музея.

Според историка комплексът трябва да бъде запазен, защото това са едни от първите строени сгради след освобождението, много модерни за времето си.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.