На много хора почти не им се е налагало да пускат климатици този сезон

По-ниско потребление на енергия през първите месеци на това лято, отчетоха електроразпределителните дружества. Заради по-хладното време консумацията на ток е по-ниска през юни и юли този сезон в сравнение с година по-рано.

Множество потребители също потвърдиха тази информация.

"Това лято консумацията на електроенергия е по-ниска, тъй като лятото е по-прохладно, не се налага да пускам климатика често", каза Вилян Димитров.

Цяло село на бунт заради ежедневни прекъсвания на тока

Най-сериозна е разликата в сметките за ток за потребителите с климатици и с тези на бойлер.

"За летните месеци има значение как потребяват, как пестят енергия, в какви битови уреди са инвестирали от предния летен период до този", заяви Тодор Матев, ЧЕЗ Електро.

За какво харчат най-много българите?

Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на държавния регулатор, заяви, че се наблюдава намаляване на потребената енергия - в рамките на 10 киловатчаса. Това води до компенсация в сметките и така увеличението вследствие на крайната цена не се усеща.

"Очакваме увеличение в цената през септември. То ще се дължи на това, че ще трябва да се компенсира задържането в цената на природния газ от 1 октомври", каза още Божков.

Ще платим ли по-малко за ток - отговорът търси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна". Гледайте във видеото. 

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.