Местните искат обезщетения заради изгорели уреди

Цяло село на бунт заради ежедневни прекъсвания на тока.

Хората от ловешкото село Александрово се оплакват, че от няколко месеца токът в домовете  им всеки ден спира за кратко или по-дълго. Заради това много от електроуредите им изгорели.

Жителите на с. Поликраище без електроуреди заради токови удари

Местните са изпратили подписка до енергото и настояват проблемът да бъде решен.

„За миналия месец имаме 15 спирания за 36 часа. Токовите удари са между 4 и 7 на ден. Загубите за бизнеса са огромни. За миналите 3 месеца имам 141 обаждания към енергото”, оплака се собственик на мелница.

ДА ЖИВЕЕШ БЕЗ ТОК В 21 ВЕК: Жители на ботевградско село блокират път Е-79

От ЧЕЗ обясниха за NOVA, че се работи по колективната жалба още от април месец. Причини за авариите били бурите, големите ята птици и др.

От КЕВР съобщиха, че са започнали проверка на случая. Държавният регулатор е изискал от ЧЕЗ да предостави мотивирано становище за причините, довели до нарушеното електроснабдяване и конкретни мерки и срокове за тяхното отстраняване в краткосрочен план. Копие на писмото е изпратено и до кмета на село Александрово Красимир Кръстев. 

Електроразпределителното дружество трябва да монтира сертифицирани уреди за измерване качеството на доставяната електрическа енергия в точките на присъединяване на клиентите от село Александрово за период не по-кратък от седем денонощия.

От ЧЕЗ се изисква още да предостави на КЕВР и копия на всички жалби и сигнали срещу чести изключвания на напрежението или изгорели електрически уреди за двугодишен период, предшестващ проверката, както и отговорите на тези жалби.

След получаването на исканата информация КЕВР ще извърши анализ и при необходимост ще назначи проверка на място с цел да бъде установено изпълнението на лицензионните задължения на дружеството за осигуряване на качество на предоставяните услуги.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.