Държавата започва проверка на софтуера и хардуера във всички държавни регистри

Справки в Търговския регистър вече са възможни. Рано тази сутрин част от функциите на сайта заработиха. Пълното възстановяване на регистъра обаче ще е възможно най-рано другата седмица.

Шефът на Агенцията по вписванията засега няма да се оттегля от поста си. А държавата започва проверки на техниката в държавните регистри.

Търговският регистър започна поетапно да работи

От 05:40 часа сутринта, който се интересува от фирмите в страната, може да ги проверява. Официалното обяснение защо досега не можеше, дойде от ръководството на Агенцията по вписванията - 4 от дисковете, на които се съхранява информацията, дали дефект. Работело се по възстановяването на системата, под контрола на ДАНС и ГДБОП, въпреки че засега няма съмнения за хакерска атака.

Пълен анализ обаче защо е станала повредата, как и кой е виновен, щяло да има чак след като Търговският регистър заработи нормално.

Дончев за Търговския регистър: Допускам някой да не си е свършил работата

„Колкото и наивно да звучи, случват се такива неща”, заяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Какво точно се е случило засега Агенцията по вписванията не можела да каже. Защото не й е докладвано от фирмата, която поддържа системата. Но за информацията опасност нямало.

„Няма изчезнала информация, няма причина хората да се притесняват, че информацията е манипулирана”, заяви още Даскалова.

Системата на Търговския регистър се поддържа от фирма „Лирекс” от 2012 година, с едногодишно прекъсване. От компанията обясниха писмено, че засега се въздържат от коментар, но, да, проблемът бил технически и работели за отстраняването му.

„Имаме 4 специалисти, от доста време не можем да си намерим специалисти за останалите 2 места”, заяви Даскалова.

Поддръжката на регистъра за 1 година  струва 90 000 лв. До директора на Агенцията сигнал за проблем не бил стигал.

„Две са основните задачи – възстановяването на дейността на регистъра и второто да се установи кой е виновен. Въпреки че става дума за технически проблем, това не означава че тук няма човешка вина. Не допускам това да се е случило в следствие на умисъл, но допускам някой да не си е свършил добре работата. Виновните ще бъдат намерени”, закани се вицепремиерът Томислав Дончев.

От понеделник държавата започва проверки на всички информационни системи. И ще създаде единно хранилище, където всеки регистър да има копие.

От понеделник държавата започва проверки на всички информационни системи. И ще създаде единно хранилище, където всеки регистър да има копие.

„Дончев, като правите това, да има и надзор. За да може фирмите с най-ниските цени, после слагат и калпавите дискове, да може да се следи и този процес”, заяви Борисов.

А заради блокирането на регистъра опозицията поиска оставката на правосъдния министър и шефа на Агенцията по вписванията. Според БСП, те от месеци знаели за проблемите от доклад на инспектората в правосъдното министерство.

„Той завършва с много ясна препоръка към министъра, цитирам: "Да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията”, цитира Крум Зарков.

Засега обаче Даскалова остава на поста си.

„Аз съм нужна тук, трябва да бъда на работното си място, когато дойде време за оставки, ще разберете, това е политическо решение”, заяви Даскалова.

Според бившия правосъден министър Христо Иванов, по време на неговото управление са били плащани всички лицензи за поддръжка на софтуера на регистъра. А дали е изрядна системата зависело от бдителността.

„Ако някой внимава, ще е ОК. Ако обаче продължава да не се обръща внимание, ще има такива кризи”, заяви Христо Иванов.

По принцип, информацията от Търговския регистър би трябвало да се съхранява и в два резервни центъра - в столичния квартал „Младост” и в Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.