Печатниците работят извънредно, брокерите - също

Започна спешната подмяна на 200 000 застраховки "Гражданска отговорност". Печатниците работят извънредно, брокерите - също. Сметката ще платят потребителите, а причината е фалитът на една от застрахователните компании, работещи на българския пазар.

ЗАРАДИ ФАЛИТ НА ФИРМА: 200 000 коли - без "Гражданска отговорност"

Компанията „Олимпик” предлагаше по-ниски цени и бързо се наложи на пазара. Завладя около 9% от него. По официални данни към момента общо у нас има малко над 3 милиона застраховани автомобила. Около 200 000 са полиците към фалиралата компания. При средна цена на „Гражданска отговорност” около 300 лева, сумата достига между 50 и 60 милиона лева.

Хората имат на разположение само три дни. Този петък, малко преди полунощ, всички полици ще бъдат анулирани. Ако случайно не направите нова застраховка и в събота ви спрат на пътя, ще трябва да платите сериозна глоба. Временно се отнема и книжката и се спира колата от движение.

ДРАСТИЧНО УВЕЛИЧЕНИЕ: Цените на "Гражданска отговорност" отново скачат

За да намалят напрежението, властите промениха системата на работа - разрешиха застъпването на две застраховки, което досега беше забранено. Така в рамките на три дни държавата трябва да се справи с прецедента.

Гаранционният фонд пусна спешна поръчка за 300 000 стикера, а от печатницата обявиха за NOVA, че най-късно до събота проблемът ще е решен.

„Всички хора, които са пострадали от „Олимпик”, трябва да се обръщат към ликвидатора и към кипърския гаранционен фонд”, обясни Борислав Михайлов, председател на УС на „Гаранционния фонд”.

700 милиона лева изплатени застраховки през 2016 г.

Проверка в Комисията за финансов надзор доказва, че това е единственият чужд застраховател, който прави гражданска отговорност. У нас обаче общо с „Олимпик” има 13 клона на европейски застрахователи. Държавата започва проверка.

Според анализатори в много от европейските държави проблемът е решен чрез споразумения между гаранционните фондове на различните страни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.