Своге се вдигна на протест заради опасния пътен участък

Своге се вдигна на протест заради опасния пътен участък, а премиерът обеща да не останат ненаказани виновните за трагедията с обърнатия автобус.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Една от жертвите на инцидента е ученикът Георги. Неговият дядо дойде да почете паметта на своя внук там, където животът му спира.

"Връщане назад няма, вчера го погребахме", каза той.  

Пуснаха под домашен арест шофьора на катастрофиралия автобус (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: Олег Попов, NOVA

И докато дядото палеше свещ, правителството реши да се противопостави на войната по пътищата с нов държавен орган. 

"По този начин няма да има типичното, особено в критични ситуации, разделяне на отговорностите и сложния въпрос, от всички ведомства кой е най-отговорен за нередност или не дай, Боже, за инцидент", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Основната му функция ще бъде да контролира всички институции, които са отговорни към пътната безопасност. 

Държавата отпуска помощи за близките на жертвите и за ранените край Своге

Предстои да се установи институционалната му форма. Дали би било комисия, дали би било държавна агенция. Като част от водените разговори се коментираше това, че той не бива да е под шапката, образно казано, на отделно министерство. Трябва да си максимално близо до МС, до министър-председателя, за да има достатъчно институционална мощ, за да разпорежда на министерството.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Още от днес ще започне техническата работа, така че до седмици да има и конкретно предложение. А преди това премиерът беше категоричен, че всеки, който е допуснал грешка, ще понесе отговорност.

Борисов за катастрофата: Няма да има нито закрила, нито пощада за виновните (ВИДЕО)

"Да ви уверя още веднъж, че към никого няма да има нито закрила, нито пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата. Конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност. И всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност", каза премиерът Бойко Борисов. 

Докато държавата търси решения, жителите на град Своге излязоха на мирно шествие, за да напомнят, че проблемите са от много време. 

Докато хората в Своге протестират, от общината обясниха, че на ден през Искърското дефиле преминават 3600 автомобила. За проблемните сигнализирали многократно. Всички вече са предадени и на регионалния министър. Досега обаче никой нищо не направил. Единственото, което направили е, да се промени ограничението на скоростта от 50 км/ч на 40 км/ч, а след инцидента вече на 30 км/ч.

От Община Своге и Пътната агенция ще сложат нова маркировка, докато пътят бъде оправен. 

Снимка: Олег Попов, NOVA

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.