Това обяви в ефира на „Здравей, България” социалният министър Бисер Петков

Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ на близките на починалите и на пострадалите при адската катастрофа край Своге. Сумата е 375 лева – максималната, предвидена от закона. Това каза в ефира на „Здравей, България” социалният министър Бисер Петков.

Той подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им, където ще бъдат оформени необходимите документи.

Адвокатът на шофьора на автобуса: Клиентът ми е мислил за самоубийство

Социалният министър коментира и наболялата тема за проблемите на хората с увреждания. Той обясни, че отпадането на зашитата им от уволнение е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания.

Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. Уволнението става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда”, обясни Петков.

Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т.нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.

Отпада защитата от уволняване на хора с увреждания (ВИДЕО)

Министър Петков разясни и какви ще бъдат все още обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания.

Обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие”, обясни Петков. И допълни, че финансовата подкрепата плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност, а за следващата година одобрената от Министерския съвет такава е 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т.нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева.

В сравнение с това, което в момента получават, увеличението е с над 200 лева”, подчерта социалният министър.

Глоби за фирмите, които не са наели хора с увреждания

Хората с над 70% инвалидност месечно ще взимат „досегашните интеграционни добавки и спрените като отпускане, но продължаващи да се изплащат четвъртинки инвалидни пенсии от НОИ”, поясни още Петков.

Цялото интервю гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.