При получаването на шофьорска книжка, изискването да се кара и на полигон може да се върне

"Ние контролираме извършването на самите превози. Единствено може да коментираме дали автобусите са технически изправни и дали имат съотвените документи за извършване на превоз". Това каза инж. Дамян Войновски, заместник-директор на ИА "Автомобилна администрация" в ефира на "Здравей, България". Той изрази надежда, че ще се въведе задължителното поставяне на колани в автобусите, защото вярва, че това ще намали броя на жертвите и вредите от ПТП-ата.

"Всички изисквания, които се въвеждат, трябва да бъдат записани в закон, за да може да се предвиди санкция, ако те не се изпълняват", допълни Войновски.

Таксиметров шофьор помете 9 коли на столичен булевард (ВИДЕО+СНИМКА)

"Видео регистраторите биха създали предпоставка за намаляване на нарушенията, след като водачът знае, че е заснеман през целия път. В Русия масово се използват заради застраховките", поясни още експертът.

Той каза, че изискването да се кара и на полигон по време на шофьорските курсове може да се възвърне.

"Задължително е да се кара в градска среда. Преди това е добре да се започне на полигон, за да може младият щофьор да свикне с габаритите на автомобила. Не всеки е подготвен да започне да се учи директно в градска среда", заяви заместник-директорът на "Автомобилна администрация".

Ще сложат ли видеорегистратори и колани във всички автобуси? (ВИДЕО)

Той информира още, че е решено да няма такса "престой" в такситата.

"Има европейска директива, която регламентира средствата за измерване. Там са изискванията към апаратите в такситата. Тази директива е въведена в националното законодателсвто. Не е регламентирана такса "престой" и тя може да бъде манипулирана. Затова трябва да се премахне", обясни Войновски.

Целия разговор гледайте въд видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.