Предвиждат се нови законови промени

След трагедията край Своге се предвиждат нови законови промени, които ще засегнат и младите шофьори. Те ще бъдат изпитвани по нови правила.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА: Хората поискаха мерки, правителството отговори (ОБЗОР)

Депутатите ще трябва да решат дали коланите и видеорегистраторите да станат задължителни във всеки автобус. Предвиждат се и санкции, ако в предложения гратисен период от 6 месеца фирмите не оборудват своите автобуси. Санкцията за шофьор на автобус без колани ще бъде 500 лв., а за фирмата превозвач - 3000 лв.

Ако автобусът не е оборудван с видеорегистратор, фирмата ще трябва да заплати глоба от 1500 лв.

"Видеорегистраторът ще снима, за да може при дадено произшествие, да се установи причината за възникването му", заяви Бойко Рановски, изпълнителен директор на "Автомобилна администрация".

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ КОЛАНИ В АВТОБУСИТЕ: В колко от тях ги има?

Предвижда се промяна и в теоретичния и практическия изпит на кандидат-шофьорите. Специални видеа ще поставят в реална ситуация курсистите по теория, а практическият изпит ще се провежда на три етапа: на учебни площадки или полигони, в града и извън него.

"Искаме да видим дали кандидатът може да оцени правилно опасностите, които е възможно да възникнат на пътя", каза още Войновски.

Очаква се промените в закона да влязат в парламента в първите дни на септември. 

Вижте реакциите на новите промени във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.