"В страната все още процентът на новите автобуси е плачевен", заяви Симеон Милушев

Коланите в автобусите да станат задължителни - това предлагат от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Според сегашния закон за автомобилните превози пътниците са задължени да поставят обезопасителни колани, стига автобусът да има такива.

Колко от автобусите в страната са оборудвани с колани и какви са данните от последните проверки на ДАИ провери екип на Новините на NOVA.

Експерт: Пътната обстановка има скрити дефекти, невидими за шофьора

От „Автомобилна администрация” извършват проверки всеки ден, изискват се документи както на автобуса, така й на шофьора. След това се прави техническа проверка на самото превозно средство. По закон не всички автобуси са задължени да имат колани.

При наличие на такива всеки пътник е задължен да постави своя колан. Според последната статистика от 2011 година 90% от автобусите в страната са на повече от 15 години.

Московски: Коланите в автобусите спешно да станат задължителни

„След 2008 г. няма произведен автобус, който да не притежава обезопасителни колани. Проблемът е дали се поставят. Няма превозвач в страната, който да не го е страх от две неща – да не му се отнеме лиценза и да не предизвика или попадне в катастрофа, при която да има загинали. В този смисъл няма фирма, която да не полага ежедневни усилия, за да предотврати това”, обясни Симеон Милушев от Националната асоциация на автобусните превозвачи.

„Преди две години Столична община направи обществена поръчка, която задължи софийските превозвачи да купят около 300 нови автобуса и така възрастовият им състав се понижи. В страната обаче все още процентът на новите автобуси е плачевен”, допълни той.

Експерт: Оглед показа фрапиращи неща в района на катастрофата

Милушев е на мнение, че контролът, който се извършва в малките населени места, е занижен заради много обстоятелства. Едно от тях е ниското заплащане на контролните органи и тяхното обучение. По този начин не са мотивирани да изпълняват задълженията си.

В сряда предстои среща на 10 организации и да се предложат допълнителни мерки на Министерството на транспорта.

От началото на годината от „Автомобилна администрация” са извърени 411 проверки, съставени са 68 акта за нарушения. За да бъдат поставени колани във всички автобуси, както и видеонаблюдение, автобусните превозвачи ще имат нужда от помощ от държавата.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.