От четвъртък ще започне стабилизиране на времето за почивните дни

Очакваме един по-често дъждовен, отколкото слънчев ден. Валежите се движат от северозапад на югоизток. До обяд ще превалява повече в западната половина на страната, а след това – повече на изток. Най-викоките температури днес – от 23 до 28 градуса.

Времето по Черноморието

Около крайбрежието също се очертава облачно и дъждовно. С по-голяма вероятност ще са преваляванията на юг. Температурите там ще са между 26-27 градуса в най-горещите часове. Морето ще е спокойно до обяд, след това тенденцията е вълнението да се усили с височина на вълната до 1 метър.

Времето в планините

Над планините ще е облачно, а по върховете – с мъгла. Очакваме валежи от дъжд, на много места интензивни и с бурна гръмотевична активност. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 17 градуса, в по-високите части на планините – около 11 градуса.

Времето по Егейското крайбрежие

По Егейското крайбрежие днес ще е слънчево и горещо. Около Атина на юг градусите ще са над 34-35. На север, в района на Солун ще има разкъсана облачност, но без валежи с температури около 30-31 градуса в най-топлите часове. А в района на Кавала се очакват гръмотевични бури и превалявания в следобедните часове.

Времето до първия учебен ден

От четвъртък ще започне стабилизиране на времето за почивните дни. Валежите постепенно ще намалеят, а температурите ще се повишат. От неделя след обяд, в понеделник и вторник сутринта отново ще попаднем в период на повече и по-чести превалявания. След това лятото ще се завърне. Ако погледнем малко по-дългосрочно, в началото на следващата седмица, 10 и 11 септември ще е облачно с превалявания, след това – до 15-16, дори 17 септември ще е относително слънчево и сухо. С всички условности на прогнозите в аванс, периодът около първия учебен ден ще е топъл и горещ. Съвсем скоро очакваме да се появят и първите есенни слани. След 10 септември условия за това ще има в по-високите полета у нас, а с началото на астрономическата есен условия за слана ще има в цялата страна.

"ДЖЕБИ" БУШУВА: 10 души загинаха, милион домове са без ток (ВИДЕО+СНИМКИ)

Внимание! Риск от поройни наводнения

Риск от поройни наводнения, заради валежите през последните дни. По Черноморието опасността е тази вечер по поречието на река Камчия и притока и Луда Камчия. Предупреждение и за средните части на водосбора на река Тунджа и нейния приок – река Асеневска.

На този ден

На този ден най-студено е било в София (едва 4,2 градуса) през 1980 година, анай-топло в Плевен (36,8 градуса) през 1931 година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК