"Бяла река" без съмнение е едно от най-красивите кътчета на родината ни

Екопътеката "Бяла река" е изградена в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк "Централен Балкан". Тя е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 километра, и без съмнение е едно от най-красивите кътчета на България, което си заслужава да посетите. Екопътеката минава по осем моста, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по повече от 85 м дървени стълби и платформи, хванати за скалите. Опасана е с парапети и няколко площадки с място за отдих. Дългият маршрут на екопътеката се изминава за около един час, но може да отнеме и повече време в зависимост от темпото, с което се движите. Всяка година по нея минават повече от 10 000 души.

ВИЖТЕ КРАСОТАТА НА ЕКОПЪТЕКАТА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Национален парк „Централен Балкан“ е вторият по големина български и един от най-големите европейски национални паркове. Обявен е през 1991 г., за да опази завинаги в полза на човечеството неповторимата природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък. От парка извират четири от най-големите български реки – Тунджа, Вит, Осъм и Стряма. Столетни гори, сред които най-обширният защитен буков масив в Европа, осигуряват свеж въздух. Непрестъпните скални масиви, каньони и ждрела, шеметните водопади и страховити бездни са сред най-съкровените му кътчета.

Националният парк съхранява представителни за Европа екосистеми и впечатлява с удивително многообразие на живи форми. Тук се срещат над половината от растителните видове на България, близо две трети от лековитите й билки и 11 вида растения, които не можете да видите никъде другаде по света. Паркът дава последно убежище на най-величествените символи на родната природа – вълк, мечка, дива коза, благороден елен и царски орел. Реките в националния парк са едни от най-чистите в България и затова те са богати на разнообразни животински видове. Отбелязани са само шест вида риби, но тук са едни от най-добре запазените национално значими популации на балканска пъстърва.

От земноводните в парка се срещат осем вида. Жабата дървесница е световно застрашен вид, а дъждовникът и планинската водна жаба в парка са с национално значими популации. Често през размножителния период в реките могат да бъдат срещнати и дъждовникът, както и голямата крастава жаба и дългокраката горска жаба. В парка обитават 14 вида влечуги. Популацията на смока мишкар е с европейска значимост, а тези на слепока, живородния гущер, медянката и усойницата са национално значими. Две от змиите, срещани там, са отровни – пепелянка и усойница. И двата вида не нападат човека – хапят само при самоотбрана, ако например ги настъпим по невнимание. Ухапванията у нас са редки. Много от земноводните и влечугите са защитени и присъстват в Червената книга на България. Макар и често срещани, някои видове са много уязвими. Ето защо не трябва да се безпокоят, улавят и убиват.

Автор: Десислава Димова

Ето още от красивите кътчета на България: 

4 топ дестинации на северното ни крайбрежие (ГАЛЕРИЯ)

ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ: Екопътека, която трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ: "Небесните пасбища" – приказки в гората

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: "Малката Виена" Русе 

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Бургас - "вечен като морето" (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Хумор и хитрини в Габрово (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Възрожденският дух на Трявна (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: П(love)див (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: По калдъръмите на Созопол (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Копривщица - градът музей (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Велико Търново - град, пълен с история и детайли (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Варна "расте и хубавее" (ГАЛЕРИЯ)

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.