Ще застане ли кабинетът зад унгарския премиер в битката му с Брюксел?

Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. За това информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в сградата на Министерския съвет в сряда.

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Нено Димов категорично са поискали правителството да подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан в борбата му с Брюксел.

Според Еврокомисията Орбан нарушавал основни ценности и принципи в управлението си и го грози забрана за право на глас. За да стане това обаче, срещу унгарското управление трябва да гласуват всички страни членки. А Чехия и Полша вече обявиха, че го подкрепят.

Българската позиция тепърва ще се подготвя, но министрите единодушно се съгласиха, че България ще има единно становище.

До понеделник Унгария ще обяви как ще се бори срещу решението на европарламента

"Не бяха изложени никакви сериозни факти и аргументи в предложението за налагане на санкции", категоричен беше Симеонов.

"Обединените патриоти" са категорични, че Орбан трябва да получи подкрепа от българска страна. В противен случай това би било опит за репресия и спомен за съветска намеса във вътрешните работи на страната, каквато е имало преди десетилетия, заявиха Патриотите.

"Винаги сме възразявали срещу опитите да се унищожи суверенитета на страните членки", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Унгарски експерт: Будапеща може да подаде жалба в Европейския съд

За да бъде санкционирана Унгария и да няма право на глас в Европейския съюз, срещу управлението на Виктор Орбан трябва да гласуват всички държави членки. Чехия и Полша вече подкрепиха унгарския премиер.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.