Обвиняемите изнасяли лекарства, на пациентите вливали други, твърди прокуратурата

Четирима от обвинените за износ на онколекарства остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. По-рано прокуратурата поиска постоянен арест за 6 от общо 7 задържани.

В петък двама лекари и още петима души бяха арестувани по подозрение за незаконна търговия с лекарства за онкоболни пациенти. Според прокуратурата групата е действала малко повече от година. Ръководителят е осъществявал контакт с лекари и медицински лица от хематологията "Йоан Павел" и болница "Св. Мина" в Благоевград, които са имали достъп до лекарства за онкоболни. Тези лекарства са били  купувани и в последствие заменяни с такива с изтекъл срок на годност или с неясен произход.

Другото твърдение на прокуратурата  е,че са отклонявани  лекарства без да бъдат вливани на пациентите. До разкриването на групата се стигнало след предаване на белязани лекарства между трима от престъпната група. Адвокатите на част от задържаните не се съгласиха с прокуратурата. 

Акцията в онкоболници: Обвиняеми изнасяли лекарства, на пациентите вливали други

Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за идвършат ново престъпление. Зора Балчийска, Небесна Балчийска и Светлана Тюлекова ще са под домашен арест поради здравословни причини.

Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна възможността да има още обвиняеми по делото. 

Основен свидетел по делото е служител на ГДБОП. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.