Подозрението е за фиктивно лечение на раковоболни пациенти

Седем души бяха арестувани, след като прокуратурата влезе в две онкологични болници. Подозрението е за фиктивно лечение на раковоболни пациенти. Така вместо да стигат до болните, животоспасяващите медикаменти са били изнасяни в чужбина и то напълно легално.

Сред задържаните има и двама лекари. Единият от тях е управителят на столичната хематология „Йоан Павел”. Арестуван е и фармацевт от онкодиспансера „Св.Мина” в Благоевград. За схемата се знае от март миналата година, но, според прокуратурата, е твърде възможно тя да е работила много повече време. Сред задържаните е и ръководителят на престъпната група. За него се знае, че не е лекар и е намирал посредниците, които да осъществяват връзка с медицинските работници в тези лечебни заведения.

Спецпрокуратурата и ГДБОП влязоха в две онкоболници

След като в четвъртък разследващите влязоха в столичната хематология „Йоан Павел”, днес персоналът на лечебното заведение няма обяснение за прокурорската проверка и смятат, че няма злоупотреби. Разследващите обаче установяват друго. А то е, че пациенти в столичната хематология и благоевградската онкология са лекувани само по документи.

„Не са вливани, но са изписвани, че са вливани. Те са лежащоболни хора”, обясни наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.

Неизползваните по предназначение лекарства медицинските работници, които участвали в схемата, предавали на посредник.  

СНИМКИ ОТ СПЕЦАКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

„Изнасят се извън лечебното заведение, групират се и отиват във фирма с лиценз, която ги реекспортира. По документи при такива схеми обикновено износът е легален”, обясни Иван Гешев, заместник-главен прокурор.

Собствениците на столичната болница отказаха коментар. Сред тях е и доц. Георги Арнаудов, който в същото време е и началник отделение в държавната онкохематология. А директорът на благоевградския онкодиспансер отрече да има злоупотреби.

„Спокоен съм, защото контролът от Здравната каса е ежеседмичен, нямам някакви притеснения по отношение на лечебно-диагностичния процес в болницата”, заяви Георги Георгиев, директор на СБАЛО „Св. Мина”.

„Източва се Здравната каса, търгува се с живота и бъдещето на хората и те не получават животоспасяващи лекарства”, обясни Гешев.

От спецпрокуратурата работят и върху друга измама с онколекарства. При нея на пациентите не били вливани оригиналните медикаменти.

„Подмяна на такива медикаменти от външни лица чрез медицински работници в съответните болнични заведения, срещу подмяната са предоставяни сериозни парични възнаграждения”, заяви наблюдаващият прокурор.   

Разследващите проверяват и фирмите, свързани с реекспорта на онколекарства.

Съмнения за злоупотреби с животоспасяващи лекарства има и за трета болница. 

Седем обвинени и около 30 досъдебни производства е равносметката от прокурорските проверки в лечебните заведения от 2010 година до средата на тази година. Основните разкрити нарушения – дублиращи се дейности и неизгодни сделки. През миналия декември здравните власти се заканват, че заедно с МВР и прокуратурата започват масови проверки във всички общински и държавни болници.

В средата на март става ясно, че седем лечебни заведения, сред които „Пирогов” и болниците в Благоевград, Русе и Бургас са разследвани за безстопанственост. В края на април още 13 лечебни заведения влизат в списъка на прокурорите.

Репортери: Марина Малашева, Десислава Георгиева, Лора Инджова, Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.