Причината е повсеместно увеличаване на цената на горивата

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ започва секторен анализ на пазарите за производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България. Това съобщиха от комисията във връзка с публикации за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

Докога ще растат цените на горивата?

При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в медиите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. Освен това, в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

Каролев: Възможно е цената на бензина да се повиши

Предвид социално-икономическата значимост на горивата, както и прекия им ефект върху цялата българска икономика, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива.

Протести срещу цените на горивата в няколко града у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

В дългогодишната практика на Комисията, и най-вече в периода 2009-2017 г., многократно е анализирано развитието на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива, като са разгледани множество аспекти на пазарите на производство и реализация на автомобилен бензин и дизелово моторно гориво в страната. Така например, през 2011г., с решение № 1059/27.07.2011 г., Комисията е приела секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната, в периода 2009 г. – 2011 г., като в резултат на заключенията в него е образувала две производства за установяване на нарушение по чл. 15 от ЗЗК и по чл. 101 от ДФЕС и чл. 21 от ЗЗК и по чл. 102 от ДФЕС. В хода на проучването, Комисията е установила координирано ценово поведение между някои от участниците на пазара на реализация на едро на бензин А-95Н и дизелово гориво и е предявила твърдения за извършено нарушение на чл. 15 от ЗЗК и чл. 101 от ДФЕС на ответните дружества. Същите са предложили, а Комисията е одобрила, конкретни задължения, с които ответните страни да преустановят описаното поведение. През 2013г. КЗК е извършила проверка и е установила, че поетите от посочените дружества задължения се спазват. Освен това, през 2015г., Комисията по собствена инициатива отново е образувала производство за извършване на секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, обхващащ периода от 2012г. до 2015 г. В резултат на заключенията в секторния анализ, Комисията е образувала производства за установяване на нарушения по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК. В хода на проучването, Комисията е предявила твърдения за извършено нарушение на чл. 15 от ЗЗК и чл. 101 от ДФЕС на ответните дружества като страните са предложили конкретни задължения, а Комисията е одобрила поетите задължения за възстановяване на конкуренцията на определените за целите на производството пазари.

Трайната ангажираност на Комисията да следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара пораждат необходимостта от извършването на нов секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в Република България. Подобен анализ ще даде на КЗК детайлна представа за развиващите се към момента пазарни процеси и за нуждата от предприемане на евентуални допълнителни мерки от страна на Комисията, съгласно разпоредбите на ЗЗК, които да допринесат за правилното функциониране на пазарната среда.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.