Това се случи, след като Доналд Тръмп изтегли договора за ядрените оръжия

Френският президент Емануел Макрон призова за създаване на "истинска европейска армия", която да защити Стария контитент от Русия и Съединените щати. Откакто е  на власт, Макрон настоява за съвместни въоръжени сили на ЕС.

Той заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската мощ, особено след като Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от договора за ядрените оръжия. Според Макрон Русия показва, че може да е заплаха за Европа, предаде БГНЕС.

РЕШЕНИЕТО ОТ РЕФЕРЕНДУМА: Нова Каледония остава във Франция

"Трябва да се защитим по отношение на Китай, Русия и дори Съединените американски щати", категоричен беше той в интервю пред радио "Европа 1".

През 2017 г. ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим. Франция оглавява създаването на сила от девет страни, която бързо да проведе съвместна военна операция, за евакуация от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Меркел, Путин, Макрон и Ердоган обсъдиха съдбата на Сирия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Мирът в Европа е несигурен", смята френският президент.

"Бяхме засегнати от опити за проникване в кибер пространството и многобройни интервенции в нашите демокрации", каза той в очевидно имайки предвид Русия.

Той също така предупреди за "авторитарните сили, които се възстановяват и превъоръжават в пределите на Европа".

Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, когато ще бъдат отбелязани 100 години от примирието от Първата световна война.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.