Близо 30 хиляди са иманярите, които разграбват богатото ни наследство

Близо 30 хиляди са иманярите, които разграбват богатото ни наследство. България се превърна в донор на културно-исторически ценности. Страната ни е разграбвана от близо 30 хиляди иманяри. А нелегалните канали за трафик на антики са безброй.

Изложба в Националния археологически музей представя  съкровищата на България, спасени от МВР. Оказва се, България е сред шампионите в целия свят по донорство на културни ценности. Спасените от полицията предмети от нашето културно наследство са над 300. А останалото е жертва на нелегалния трафик.

Тракийската гробница в село Свещари ще бъде консервирана и реставрирана

„Има прекрасни предмети, даже комплекси, които ги изнасят. Тоест един цял гроб в целия му репертоар. Богати хора, които им се радват. Това е диагноза, болестно състояние”, каза доц. д-р Людмил Вагалински. Той допълни още, че България е шампион по иманярство.

Артефактите, изнасяни от България според оценките на експертите са приблизително 1 милиард долара всяка година. А зад тази внушителна цифра стои армия от иманяри, достигаща над 30 хиляди души.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Археолози откриха съкровище на нос Калиакра (ВИДЕО)

„Покойният професор Божидар Димитров казваше, че в последните 20 години МВР се превръща в основния донор за българските музеи. България сме основен донор на черния пазар на археологически ценности в Европа и света изобщо”, заяви гл. инсп. Ангел Папалезов.

Поради строгото законодателство срещу контрабандата на старини в нашите съседи Гърция и Турция, погледите на европейските аукционни къщи са насочени към страната ни. А полицията не можела да смогне да охранява стотиците места, под които се крият съкровищата или да следи иманярите. Веднъж унищожено, разграбено и разпродадено в чужбина - културното ни наследство е загубено завинаги. През последните години България се е превърнала не само в мека на иманярството, но и в обетованата страна за производството на фалшификати, категорична е полицията ни.

Копаенето в цялата страна продължава. И днес от България ще бъде изнесена нова частичка от най-скъпото й наследство. Изложбата можем да видим до 27 януари в Националния археологически музей.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.