Мъж се бори за първите си стъпки след тежък инцидент

Да проходи отново. За това се бори 32-годишният Георги, който преди година претърпява тежък инцидент. Остава напълно обездвижен от кръста надолу. След операция и неуспешна рехабилитация, Георги губи надежда. До момента, в който среща д-р Джихан Абазович и започва лечение със стволови клетки.

"Приех го като изпитание, като знак", каза Георги.

В търсене на отговори животът среща пациента с лекар спасител – д-р Джихан Абазович и преплита съдбите им. От малък д-р Абазович е любопитен как работи човешкото тяло. Избира да помага на хора в беда, въпреки че медицината не е семейна традиция. Пътят на младия лекар тръгва от спешното отделение на болница в Черна гора. Там калява уменията, нервите и характера си. Когато е най-напечено, той остава хладнокръвен. 

ВОЛЯ ЗА ЖИВОТ: Момче с увреждания се бори за нормално съществуване

"Работата в спешното отделение е много трудна и отговорна. За мен е много тежко, когато пациентът е дете и то е претърпяло инцидент", заяви лекарят.

Той открива нови терапии, чрез които клетките се възстановяват сами. Една от тях е терапия със стволови клетки от костния мозък на самия пациент. Клетките се изваждат и се инжектират отново в проблемното място, защото могат да образуват нови клетки като кост, хрущял и мускул. Така помагат на организма да се лекува сам. Така Георги решава да опита новото лечение.

НОВА СОЦИАЛНА ПРОГРАМА: Хората с трайни увреждания вече ще имат шанс да работят

"Георги не просто не можеше да ходи, но не можеше да движи краката си. Тъжно ми е, защото той е на 30 години и би трябвало да е жизнен и активен млад мъж", каза още Абазович.

Засегнати са нерви, но не е пострадал гръбначният мозък.  Георги се оттървава на милиметър от непоправимото. Сега с помощта на д-р Абазович, вече се изправя и прави първите си крачки.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.