Премиерът поиска хората вече да знаят кое колко струва в литър гориво

Коледни надбавки за пенсионерите и повече прозрачност за цените на горивата – това решиха министрите на днешното си заседание. Премиерът Бойко Борисов за пръв път коментира протестите срещу високите цени на бензина и дизела.

За колегите си в правителството и за телевизионните оператори премиерът беше подготвил разбор на държавата. Първо: пенсиите можело да се вдигнат заради сериозната работа срещу контрабандата. Не разбирал защо има недоволни.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК

Той постави задача на финансовия министър - хората вече да знаят кое колко струва в литъра им гориво.

„И когато зареждаш на бензиностанцията, в касовия бон, както при сметките за ток, да има разбивка цената -  колко е цена, акциз, ДДС, как се формира цената”, обясни Борисов.

Борисов засегна и темата за по-високия данък на старите автомобили. Не като премиер, а като лидер на ГЕРБ той изпратил депутатите си да обяснят, че старите коли много замърсяват.

„ Какво карахме до 90-та година? Чакаше се по 12 години за кола, караше се само в неделя, в събота”, каза премиерът.

Той няколко пъти спомена президента - Румен Радев не бил прав да се съмнява в политическо вмешателство в избора на Конституционни съдии. Не бил прав и да откаже среща за цената на „Гражданската отговорност”.

Борисов: Докладът на ЕК кореспондира с най-щедрия бюджет в историята ни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като подкрепа обаче премиерът приел доклада от Европа за напредъка ни. Само не разбирал защо се съмняват в свободата на медиите.

За да станело ясно на всички, и вицепремиерът Екатерина Захариева получи задача - да покани еврокомисари на разговор за свободното слово.

„Няма нещо в тази тема, което да ни притесни, няма нещо, което да скрито, да не е излязло и да не е публикувано в България - фалшиви и жълти новини колкото искат”, коментира Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.