Премиерът коментира тази и други актуални теми преди началото на заседанието на МС

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка пряко кореспондира с най-щедрия към всички съсловия в историята на България бюджет. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда. Той изтъкна, че тези пари са налични, благодарение на добрите резултати от борбата с корупцията и контрабандата.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът цитира казаното от вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който във вторник обяви, че ако България продължи по поетия път, мониторинговият механизъм ще отпадне още преди края на мандата на тази комисия. Борисов подчерта, че за първи път от шест точки в доклада, три се затварят и те се отнасят до темите „организирана престъпност” и „съдебна реформа” - нещо, което десетилетия е тормозило българите.

Борисов попита дали с протестите от последните дни „се иска да спре борбата с престъпността” и дали оценката на недоволните, че състоянието в страна е "блато", кореспондира с резултатите от доклада.

Министър-председателят изрази убедеността си, че когато се запознае с доклада, и холандското правителство би могло да промени позицията си по темата за приемането на България в Шенген.

Във връзка с критиките на ЕК за медийната среда у нас Борисов нареди на вицепремиера Екатерина Захариева да покани ресорните еврокомисари, за да си говорят те с България за свободно слово.

Отпускат 51,6 млн. лева за коледни бонуси на пенсионерите

Министър-председателят обяви още, че ще бъдат отпуснати над 51,6 млн. лева за коледни бонуси за най-бедните пенсионери у нас. Всеки от тях ще получи по 40 лева. парите били заделени най-вече благодарение на ефективната борба с контрабандата, подчерта Борисов.

Той коментира и темата с цената на горивата. И нареди на финансовия министър Владислав Горанов да бъдат изготвени предложения за законови промени, с които да се изяснява на хората кое колко струва в литър гориво за колата им.

Какво карахме до 1990 г., когато управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже: „Ама и стандартите се промениха”. Ами, като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни", посочи още Борисов.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.