В продължение на часове продължи Коалиционния съвет на "Обединени патриоти"

Марияна Николова е предложена да наследи вицепремиерския пост на Валери Симеонов. Предложението е внесено в Народното събрание от кабинета на премиера и ще бъде  първа точка в дневния ред на парламента за сряда. 

Коя е Марияна Николова?

Политическите реакции след Коалиционния съвет на "Обединени патриоти"

В продължение на пет часа Патриотите обсъждаха, какво да правят, след оставката на Валери Симеонов. Разговор е имало и с премиера.

Напрежението започна още преди обяд, когато премиерът Бойко Борисов е извикал на разговор Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Впоследствие тримата лидери останали сами и започнали разговори за постигане на консенсус – както за бъдещето на коалицията, така и за наследника на Валери Симеонов. Волен Сидеров напусна МС преди нейният край, като заяви, че коалицията е стабилна.

Сидеров: Коалицията "Обединени патриоти" остава

„Кой ще бъде следващият вицепремиер ще реши премиерът. Коалицията остава. Няма проблем. Аз не виждам защо се вълнувате толкова. Няма нищо какво да ви кажа специално. Премиерът, вицепремиерът, ще ви кажат, аз съм само един прост депутат”, каза Сидеров.

Предложената Марияна Николова има дългогодишен опит в държавната администрация, по образование е юрист. Вицепремиерската номинация я завари като началник на политическия кабинет на Валери Симеонов, когото тя ще наследи на поста вицепремиер по икономическата и демографска политика. Рокадата във властта връща Валери Симеонов в парламента като депутат от групата на „Обединените патриоти”, което ще промени съотношението на депутатите на НФСБ и „Атака” в групата на Патриотите. По информация на NOVA именно около това съотношение бил и големият спор между лидерите на коалицията днес.

Връщането на Симеонов в парламента ще извади Миглена Александрова от „Атака”. Така хората на Сидеров ще намалеят на 7, а НФСБ ще увеличи квотата си на 9 депутати. Реално политическата тежест на „Атака” пада.

Очертава се и още един проблем: как Симеонов и Сидеров ще се сработят в парламента, при положение, че от месеци са в политическа война.

Репортери: Лора Инджова, Ина Гълъбова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.