Звената в Образцов чифлик, Кнежа и Сливен събират ценни данни вече над 100 години

Три от метеорологичните станции на Националния институт по метеорология и хидрология бяха признати за част от световното културно и научно богатство, съобщиха за Nova от института. Звената в Сливен (работи от 1890 г.), Кнежа (работи от 1910 г.) и Образцов Чифлик (работи от 1889 г.) събират данни за адекватното прогнозиране на времето вече над 1 век. Специалистите в тях не са спирали работа дори по време на войните до средата на 20 век.
 
Експерти на Световната метеорологична организация към ООН са направили обстойно проучване на станциите и методите им на работа. В момента звената вече са сред 70-те станции в света, оставили най-много метеорологична статистика в историята на наблюденията на времето. Всяка станция е удостоена със специален плакет за "100-годишна станция", сертификат и метална плочка.

Очакват ни нова порция валежи
 

Прогнозирането на времето и анализите на климатичните промени днес са невъзможни без статистика за измерванията от близкото минало. Поддържането на постоянна и непрекъсната база данни със стойности на температурите, валежите, ветровете и атмосферното налягане позволява на математическите модели днес да определят прецизно времето и всеки негов каприз.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.