Разговор с адвокат в Българския хелзинкски комитет

Може ли да осъдят на 5 години затвор младежа, който надраска Паметника на Съветската армия? Става въпрос за 22-годишен студент от биологическия факултет, който е заловен докато прави графит на монумента. Миналата седмица той изписа "Бежанци добре дошли. Льо Пен върви си". 

Директорът на Софийската опера: Служителите ни не са осквернили мемориала в Хирошима

"В това деяние не виждаме обществена опасност. Момчето е задържано от органите на МВР за 24 часа. След това получава прокурорско постановление за 72 часа. Общо е задържан за 4 денонощия", обясни адвокатът в Българския хелзинкски комитет Адела Качаунова.

Обвинението, което е повдигнато на младежа, е за хулиганство, извършено с дързост и изключителен цинизъм. Това предвижда до 5 години лишаване от свобода. Качаунова заяви, че в подобни случаи през последните години невинаги се стига до наказание. Възможно е лишаването от свобода да бъде заменено с поставяне на глоба. 

"До момента при подобно деяние нямаме случай на лишаване от свобода. Този паметник е изрисуван неведнъж през последните години", каза още Качаунова.

АРЕСТ ЗАРАДИ ГРАФИТИ: Туристи заплашени от дълги присъди в Тайланд

Според нея е възможно да се стигне до споразумение, но подобно тежко обвинение влияе на младежа. Тя заяви, че свободата на изразяване включва и сериозна критика върху политическите лидери, която може да бъде изразена както словесно, така и чрез други прояви.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.