Коментира икономистът Азад Зангана

Запазването на икономическия прогрес от последните няколко години - това ще е предизвикателството пред света през 2019-та. Мнението изрази икономистът Азад Зангана в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Може ли частният бизнес да повиши доходите?

„Имахме няколко добри години за икономиката досега. Ръстът на икономиката и в САЩ, и в Европа, беше значително над средните норми, което означаваше, че заетостта продължаваше да расте, доходите продължаваха да се възстановяват. Предизвикателството през 2019 г. ще е запазването на този прогрес”, заяви Зангана.

Икономистът смята още, че не се задава нова икономическа криза.

Как да станем по-богати?

„Има, разбира се, и притеснителни точки. Например един от най-големите рискове в момента е политическата ситуация в Италия, защото това е една от най-голямата икономика в Европа, а италианският дългов пазар, който е сред най-големите в света, е под натиск. Ако има криза на пазара на италианския дълг – това ще се прехвърли в световен мащаб. Но вероятността това да се случи е много ниска”, коментира още икономистът.  

Според Азад Зангана ефектът от Brexit ще е най-голям за Великобритания.

Икономистът коментира и имотния пазар в България.

„Знам, че пазарът на имоти в България започва да прегрява, дори може би вече е много надценен, ако не – то е много близо до тази точка. Дори ако хората си мислят, че това е хубаво нещо – не, не е. Това не е много продуктивен начин да използвате своя капитал. Парите в една икономика трябва да бъдат харчени за развиването на бизнеси, за помагането на растежа, за разкриването на нови работни места. Пари, залостени в недвижими имоти, реално не помагат на никого. Това вече го преживяхме преди финансовата криза в Испания, Холандия, Великобритания, САЩ. Когато лихвите са държани много дълго прекалено ниски, прекалено много пари се насочват към пазара на недвижими имоти, което предизвиква балона, който в последствие се спуква”, коментира икономистът.

Повече гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.