В кои столични квартали се очаква превишаване на фините прахови частици?

Заради очакваното превишаване на нивата на фини прахови частици в София всички буферни паркинги на метрото работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, информира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

СНИМКИ ОТ СОФИЯ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

„Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха”, поясни кметът на София.

МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Токсичен смог в големите градове (КАРТИ)

Според сайта на общината най-мръсен е въздухът в кварталите „Дружба”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Надежда”.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал.

В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите с най-много сигнали. Това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.

„Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат”, заяви Йорданка Фандъкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.