Във вторник София пуска "зелен билет" срещу 1 лев за всички линии

Опасно мръсен въздух в десетки градове на страната. На места концентрацията на фини прахови частици надхвърли безопасните норми - цели два до четири пъти.

По данни на Европейската комисия най-опасен въздухът е бил в Горна Оряховица, където в следобедните часове запрашаването беше близо четири пъти над нормата. В София запрашаването в някои райони надхвърли 170 микрограма на кубичен метър при допустими норми от 50 микрограма. Сред градовете със сериозно замърсяване са още Пловдив, Шумен и Перник.

СНИМКИ ОТ СОФИЯ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Междувременно започнаха извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци, а КАТ започна да спира колите, които замърсяват най-много.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Замърсяването става още по-голямо вечер, когато се палят печките на твърдо гориво. Системата на гражданската инициатива „Еър София” показва повечето квартали в лилаво, което означава опасни нива на замърсяване. Едно от средствата за предпазване са маски с активен въглен. Според данните на „Еър София” в последните три дни почти цяла София е дишала опасен въздух.

Общината използва данните само от шест измервателни станции, една от които е на Копитото.  Виновниците за мръсния въздух са транспортът и отоплението на твърдо битово гориво. Домакинствата в софи, които се греят на такова гориво, са 55 000.

Заради мръсния въздух във вторник всички в София ще можем да ползваме зеления билет на цена от 1 лев.

Във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че в последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления са извършили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали за замърсяване - „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“ и „Кремиковци“. Фандъкова написа още, че настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които налага общината, нямат нужния ефект.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.