Кои са градовете с най-големи количества прахови частици?

"В момента концентрацията на прахови частици е 122 микрограма. Тя не може да се сравнява със средно денонощната норма. Това е моментна стойност", заяви за "Здравей, България" главният експерт към отдел "Мониторинг на въздуха" Тодорка Петкова.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: В София въвеждат "зелен билет"

Количество прахови частици в пъти над нормата беше измерено в Горна Оряховица, Шумен, Русе и други населени места. Нормата е 50 микрограма за кубичен метър. Петкова каза, че това замърсяване има сезонен характер и се повишава с настъпването на отоплителния период. Изгарянето на повече твърди горива, в съчетание с мъглата и температурната инверсия, спомагат за задържването и натрупване на прахови частици. Според главния експерт автомобилите също замърсяват, но в по-малки количества. 

"Извършват се проверки на място. Въведохме зелен билет за 4 декемрви - еднодневна абонаментна карта, която струва 1 лв. за цялата градска мрежа за целия ден. Призовавам всички днес да използват градския транспорт", каза директорът на дирекция "Климат, вода и въздух" към Столична община Теодора Полимерова.

Тихото време задържа мръсния смог в големите градове

Тя добави, че се правят проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито. В понеделник в квартал "Факултета" не са открити нарушители. От общо 93 семейства, които живеят във виетнамските общежития, 65 се отопляват чрез електричество. От началото на годината са проверени много сторителни обекти, автосервизи. Съставени за актове съгласно наредбите на Столична община. За последните два уикенда са направени 140 проверки. 

Ясен Джабиров от гражданската инициатива "Air Sofia" каза данните на инициативата показват в пъти повече замърсяване от официалната информация. Причина за това е влажността на въздуха. Джабиров информира, че средните стойности съвпадат с държавните. Според него инверсията е само повод за по-сериозното разглеждане на проблема. Трябва да има адекватен план за подобни критични ситуации, както и политика за ограничаване на произвеждането на замърсяване, добави Джабиров. 

КАТ проверяват автомобилите заради мръсния въздух

Над 55 000 домакинства се отопляват неекологично. Специални електростатични филтри улавят праховите частици в атмосферата, като намаляват нивата на замърсяването. Осем филтри са поставени на територията на квартал "Факултета", две са на административни сгради. Кметът на Красна поляна Иван Чакъров заяви, че е нужен по-голям брой филтри, за да се постигне нужния ефект. Необходимо е да се обхванат повече домакинства.  

Повече по темата вижте във видеото.

Репортери: Глория Николова, Румен Бахов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.