Той е един от най-сериозно пострадалите при земетресението от май 2012 г.

Кладнишкият манастир “Свети Николай” е един от най-сериозно пострадалите при земетресението от май 2012 г. Той се нуждае от спешен ремонт. Напукани са дори стените на църквата, която е укрепена със скеле. 

Празнуваме Никулден

Игумен на манастира до 2016 г. е отец Рафаил, но той беше изгонен след като местните изразиха недоволството си към начина, по който той поддържа храма. Сега игумен е отец Орлин Алексиев.

"Презумцията на скелето е сградата да се укрепи след земетресението в Перник. Укрепени са купола и фасадата. Един от реставраторите каза, че скелето е поставено в помощ на тяхната работа, но то пречи", разказа отец Орлин.

Копие на икона светиня на Света гора вече е в София

Според него е крайно време да се вземат мерки по цялостния ремонт на манастира. По неговите думи по стените в храма се появява плесен, което е предпоставка за разрушаване на ценни стенописи. По мнение на експерти за ремонтните дейности в манастира са нужни около 200 - 300 000 лв. Местните събират дарения, но смятат, че митрополията трябва да вземе мерки. По техните думи ако го няма манастира, няма да го има и селото. Кметът на село Кладница заяви, че отец Орлин успява да обедини хората, които заедно помагат на манастира. Въпреки това са нужни още средства, добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.