Случаите на блъснати пешеходци на пешеходни пътеки в града са зачестили

В Пловдив готвят нови мерки за борба с катастрофите и големия брой жертви на пътя. Местната власт обмисля въвеждането на ограничение на скоростта до 30 км/ч във вътрешността на кварталите. Предстои експерти да набележат местата с концентрация на пътни инциденти в града, който водят в черната класация по брой загинали и ранени на пътя.

Случаите на блъснати пешеходци на пешеходни пътеки в Пловдив са зачестили. Това е причината местните власти да въведат ограничаване на скоростта под допустимата за градски условия.

ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА: 21 коли се удариха в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Сега идеята е целите квартали, в целите зони, в които има такива заведения, скоростта да бъде намалена на 30 км/ч, тъй като и учениците, и децата, които отиват към училище и детската градина, не се движат само по улицата, която е пред училището. Така че ще намалим скоростта в целите зони", каза заместник-кметът по транспорта Златин Велев.

Специални комисии ще анализират всеки район в града под тепетата и, където е необходимо и възможно, ще бъдат поставени нови "легнали полицаи", "повдигнати" пешеходни пътеки или светофари.

Три катастрофи предизвикаха задръствания в Пловдив

От полицията тепърва ще набележат начините, по които ще контролира дали новите ограничения се спазват. 

В гeнepaлния плaн зa opгaнизaция нa движeниeтo на града се предвижда и въвеждането на по-висока скорост - до 80 км/ч, на местата, където това е възможно, съобщи говорителят на "Пътна полиция" в града Ботьо Гиргинов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.