Той призова и за помирение на двете съперничещи си водещи палестински движения, "Фатах" и "Хамас"

Френският министър-председател Едуар Филип призова за "вдигане на израелската блокада" на Ивицата Газа, както и за помирение на двете съперничещи си водещи палестински движения, "Фатах" и "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нетаняху прие предложението за примирие на екстремистите от Газа

"Няма да има мир без трайно решение за Газа, което минава през вътрешно палестинско помирение и през вдигане на израелската блокада", заяви френският министър-председател след разговор с палестинския си колега Рами Хамдала.

Отношенията между двете големи палестински движения - "Фатах" на президента на палестинската автономия Махмуд Абас и ислямистите от 'Хамас", които контролират Газа - са много напрегнати.

Египет се опита на няколко пъти да сближи "Хамас" и палестинската автономна власт. Кайро прави и усилия да посредничи за примирие между Израел и "Хамас".

„Хамас” обяви, че спира огъня в Ивицата Газа

Хамдала повтори призива за организиране на международна конференция с широко участие, включваща заинтересуваните срани, за рестартиране на мирния процес.

Най-малко 33 палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската армия по протежение на границата между Израел и Ивицата Газа, предаде ТАСС, като се позова на здравните власти в анклава.

Това бе 37-ият пореден петък на палестински протести с искане за вдигане на блокадата на Газа. Около 230 палестинци бяха убити и над 20 000 - ранени, от началото на протестните акции на 30 март, отбелязва ТАСС.