Историята на един неврохирург на мотор

Момчетата на ръмжащите мотори си имат закон - да помагат винаги, когато могат. Спазвайки законите, всеки месец в дома в град Роман пристигат мотористи от „Sofia Riders”. Те имат една единствена цел - да дарят усмивки на децата, лишени от родителска грижа. Идеята се ражда преди няколко години. Зад нея стои д-р Асен Цеков, който е неврохирург на мотор.

453 деца са изоставени от родителите си от началото на тази година

Мотористите нямат клуб. Обединява ги страстта към моторите и любовта към изоставените деца на България. При първите посещения децата се страхували от шума на моторите, но при всяко следващо посещение изпитват голяма радост. 

„Правим го, за да разбием общата представа, че мотористите са едни лоши момчета. Ходили сме в много домове, най-вече в защитени жилища. В Роман ходим всеки месец", каза д-р Цеков.

Каузата им „Да дарим усмивка” помага на деца от домове. Даряват продукти и консумативи, и най-ценното  - внимание. Всички са обединени зад една цел и от един човек - д-р Цеков или бате Асен, както го наричат децата.

Д-р Цеков е неврохирург, завършил Медицинския университет през 2011 г. Оттогава е част от екипа на отделението по неврохирургия, което ръководи баща му. 

„Когато дойде време да кандидатствам, моите родители ми казаха да не се занимавам с медицина. Аз естествено влязох „Медицина”. Тогава моят баща ми каза да не избирам неврохирургия, а аз съответно станах неврохирург", разказа д-р Цеков.

ДЕЦА СЪС СЪРЦА: Ученици помагат на болна съученичка

Преди 4 години той и група приятели попадат в дома в Роман. Те решават, че ще се върнат, за да продължават да даряват усмивки. На третия път, когато се върнали в дома, децата плачели от радост, спомня си неврохирургът. Всяко дете си има любимец сред мотористите. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.