Повече от 250 са осъдителните присъди срещу държавата от задържани

Над 250 са осъдителните присъди срещу държавата от задържани, потърсили правата си след престоя им в ареста. Пред камерата на “Събуди се“ застанаха две жени – адвокат и икономист. Те пожелаха анонимност. Въпреки страха, двете се решиха да споделят за условията, тормоза, психическите и физическите травми, които са преживяли.

Икономиската ще наречем Петя. Тя попада в ареста през 2002 г. Обвинена е в документна измама. Лишават я от свобода за няколко години.

„Една година прекарах в следствения арест на „Г.М. Димитров” и след това година и 3 месеца в неосъдените в Сливен”, разказа Петя.

ЗА УСЛОВИЯТА В АРЕСТИТЕ У НАС: Кой и защо води дела срещу държавата?

Адвокатката ще наречем Ваня. Тя попада в ареста през 2011 г. Обвинена е в имотни измами. Била е в затвора 6 години. Това са две жени, които са минали през Ада на кутията. Две майки, две съпруги, но и две бивши подсъдими.

„Условията наистина са нечовешки, унизителни. Парадоксалното е, че условията в ареста преди да си осъден са много по-тежки от тези в затвора. Най-лоши са условията в ареста на „Векилски". Няма светлина, няма топла вода, има само мърсотия и хлебарки. Прилича на концлагер”, сподели Ваня.

Според Петя няма как в XXI век тези места да нямат елементарни хигиенни условия. Двете допълниха, че в ареста те пребиват постоянно и те мачкат психически. Икономистката е успяла да осъди държавата за това, че няма тоалетни в Сливенския затвор.

„Не казвам, че нямам вина, но тези условия са нечовешки. Ще съдя държавата до дупка и ще си търся правата. Никой не е застрахован и винаги може да влезе в затвора”, сподели Петя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.