България е една от държавите в ЕС с най-мръсен въздух

Седмицата, в която бяха отчетени пикови стойности на фини прахови частици в София, Мария Йотова показва в “Къси разкази“ едно семейство, избягало от столицата заради мръсния въздух. Причината за това бягство е честите боледувания на 4-годишната им дъщеря.

Два месеца след преместването родителите признават, че детето им не се е разболявало нито веднъж. Те предпочетоха село Кладница, което се намира на около 50 минути от София. 

„Избягахме от София, защото смятаме, че има места, където може да се живее достатъчно спокойно и на чист въздух. Работата ми е свързана с измервания. Затова измерихме нивото на фините прахови частици на различни места. Кладница излезе с доста чист въздух”, разказа Михаил. 

„Къси разкази”: Година и половина в затвора за хранителни добавки

„Замърсяването има два пика. Единият е сутрин, около 8:00 ч., когато е най-големият трафик. Вечерният е около 22:00-00:00 ч. В София има два основни замърсителя – отоплението и автомобилите. Според данните изглежда, че "Красна поляна" е най-мръсният квартал на София”, каза още Михаил.

Той допълни, че всеки трябва да направи усилие, за да подобрим качеството на въздуха.

„Колкото и да не ни е удобен градският транспорт, трябва да се опитаме да го използваме по-често. Доказано е, че мръсният въздух допринася за смъртността от заболявания като сърдечно-съдови, респираторни и дори рак”, каза Михаил.

Цялата история на семейството гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.