Там са провеждани и съвместни военни учения и маневри с войските от страните членки на НАТО

Македонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак. Това стана ясно след срещата на македонския премиер Зоран Заев в Скопие с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого. Криволак се намира в Източна Македония, недалеч от град Неготино. Там е и един от полигоните на Армията на Република Македония, където се провеждат международни военни учения. Базата е построена през втората половина на миналия век. На няколко пъти там са провеждани и съвместни военни учения и маневри с войските от страните членки на НАТО, припомня БГНЕС.

Заев: Вярваме, че Хърватия първа ще подпише членството на Македония в НАТО

"С членството на Република Македония в НАТО Северноатлантическият пакт ще получи още един партньор за постигането на равновесие и запазването на мира в света", каза Фого след разговора си с министър-председателя Заев. Фого подчерта важността на ролята, която има Македония в региона и особено в този чувствителен период, когато страната даде пример за разрешаване на междусъседските отношения и по-специално този свързан със спора за името на страната с Гърция. "Командващият Съвместното командване на силите на НАТО подчерта и значението от икономическите и гражданските придобивки, които получават страните членки и съюзниците на НАТО от съвместното си партньорство", се казва в официалното съобщение на македонското правителство.

"Визитата на адмирал Фого е поредното значимо доказателство и даване на кураж на Македония в един изключително важен период, когато процесът за промяната в Конституцията навлиза в крайната си фаза и успешното му приключване ще доведе до подписването на Протокола за присъединяването на Република Македония в НАТО", каза Зоран Заев. Той припомни, че страната продължава с реформите в армията с цел постигането на стандартите на НАТО. Македонският премиер подчерта, че гражданите в републиката приемат като подкрепа визитите от тази година в Скопие на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и на Върховния главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти.

Преди визитата си в Скопие адмирал Джеймс Фого бе в София, където обсъди "ситуацията в Черно море и ролята на НАТО като гарант за сигурността в региона".

По време на разговорите между началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и адмирал Фого бяха разгледани въпроси, свързани със засилването на способностите за възпиране и отбрана на Алианса, реализирането в пълен обем на мерките по адаптираното предно присъствие, както и пропорционалното им разпределение между съюзниците в Черноморския регион. Дискутирани бяха също и напредъкът по адаптирането на командната структура на НАТО, както и проектирането на стабилност и сигурност в югоизточната част на Алианса. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.