Хора без жилища живеят в лечебни заведения заради пълни кризистни центрове

Служители на болница „Свети Георги” в Пловдив предупреждават за един пълен абсурд. През изминалата година, месеци наред, лечебното заведение е поемало разходите за свои бездомни пациенти, само защото няма къде да отидат, ако бъдат изписани. В същото време, заради бюрократични спънки, отново в Пловдив, чисто нов кризистен център стои празен.

От близо четири месеца "Св. Георги" е домът на Иван - не защото има нужда от болнични услуги, а защото има нужда от покрив над главата.

„Пациентът вече не е болен. Всичката грижа, която се оказва, е изцяло за сметка на болницата, тъй като няма кой да я заплати. Ние не можем да изпишем тези пациенти и да ги оставим на произвола на съдбата през зимата”, заяви Мария Шаркова от УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив.

Община Търговище осигури къща, в която бездомни да се приютят (ВИДЕО)

Откакто пътеката, по която бил лекуван Иван, изтекла, болницата търси социално заведение, където да го настани. Засега обаче няма свободни места за бездомния мъж. Иван е шестият им такъв пациент за последните 12 месеца.

От година насам Димитър Навущанов се опитва да помага на бездомните хора. Ръка му подават дарители. Макар че се бори за създаването на обикновен кризисен център, твърди че съпротива среща отвсякъде.

„След като оборудвахме напълно центъра и бяхме готови да отворим и приемем първите хора, се сблъскахме с категоричното нежелание на местните жители и администрацията”, каза Димитър.

Така центърът продължава да стои празен. Наемът е предплатен за няколко години.

Най-големият кризисен център в страната се намира в София. В мразовитите месеци там всеки може да прекара нощта и да получи топла храна. Капацитетът му е 160 души. Често обаче премръзналите са много повече.

„През зимните месеци е имало и по 200 човека. Закупили сме походни легла. Освен покрив, топли завивки, легло, предлагаме вечеря и закуска. В 6 часа отваряме ,а през зимата - и по-рано”, каза директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора Йорданка Темелкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.