Деца и болни хора ходят пеша в студа

Хиляди жители на населени места от Червен бряг вече втори месец са принудени да обикалят по 100 км, за да достигнат до общинския център. Причината е повреденият преди два месеца мост, който свързва села и градове. Местните недоволстват заради липсата на яснота кога ще бъде възстановено съоръжението.

Радев и Каракачанов са обсъдили възстановяването на моста между Червен бряг и Чомаковци

В края на месец октомври беше обявено частичното бедствено положение за Червен бряг и населените места в региона заради това, че мостът, който е общински, подаде и по него е забранено преминаване на каквито и да е превозни средства. Налага се спешен ремонт. Това отцепване на околните населени места и обходи от 90 км притеснява местните. Лишава ги от медицинска помощ, а децата се налага да бъдат прехвърляни с автобуси.

Вече втори месец ситуацията за хиляди жители на Червен бряг и още пет населени места изглежда така – деца се прехвърлят през моста за училище, а линейките обикалят десетки километри.

Въпреки уверението, че линейки ще дежурят от двете страни на моста, такива нямаше. В рамките на няколко минути екипи на Спешна помощ се появиха за кратко.

От общината запазиха мълчание и не се ангажираха със срок за приключване на ремонта. Според бивш служител на Община Червен бряг, за да се стигне до бедственото положение, вината е само на местната администрация, тъй като е било допуснато неконтролирано преминаване на тежкотоварни автомобили. Ако ремонтът на моста не се случи, то хората от района заплашват с гражданско неподчинение и спиране на влаковете по жп линията за София.

В края на месец ноември беше подписан договор за ремонт. По план ремонтните дейности би трябвало да приключат до края на месец януари, но местните са песимисти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.