Той посвещава половината си живот на медицината

Доц. д-р Христо Шивачев ръководи Клиниката по детска хирургия в „Пирогов”. Работата му е сплав между знания, разум, емоции и адреналин. Половината си живот досега посвещава на медицината. Всеки ден среща своите малки герои и ги лекува, защото това е мисията му.

„Нямаш право на грешки. Виждаш успеха си в две грейнали очи и една усмивка. Мисията на хирурга винаги е човечна. Оздравяването на всяко дете само по себе си е чудо”, споделя лекарят.

Децата са неговите малки герои. Той е техният голям спасител. Д-р Христо Шивачев е и опора за тревожното родителско сърце. Лекарят дава всичко от себе си, всеки ден, на своя малък фронт. Спасява най-малките пациенти. Клиниката по детска хирургия в „Пирогов” няма да е онова място на топлина, човечност и професионализъм без него. Силата на лекаря се крие в неговото сърце.  В ръцете му е поверен най-ценното за всеки родител. 

„ИСТОРИИ НА УСПЕХА” с Деси Банова: Мисията да даряваш живот

Мисия на д-р Шивачев е и малкият Калоян. Той попада при лекаря една на 11 месеца. При игра гълта батерия, а тя изгаря хранопровода му. Битов, нелеп, но тежък инцидент. Неслучайно за него казват, че е един от най-добрите детски хирурзи в България.

Той споделя, че помни обаче и тежките моменти. „Случаите с фатален край не се преживяват. Те се помнят. Обикновено ние казваме, че когато помним един пациент, това не е добре, защото помним тежките си пациенти”, каза още лекарят.

Преди години съдбата среща доц. Шивачев с едно истинско медицинско чудо. Той оперира бебе на 8 дни, което тежи 700гр. с тумор от 850гр.

850 ГРАМА ЖИВОТ: Фелдшери спасиха преждевременно родило се бебе

Днес детският хирург отново е на мисия. Скалпелът повелява, че не трябва да има никакво трепване на ръката, пълна концентрация и педантичност. Особено, когато става въпрос за дете.

Най-трудните битки води, когато като лекар, но и родител на две пораснали деца, трябва да обясни на друг родител, че детето му е болно.

Върху плещите на всеки един лекар стои най-тежката отговорност, но и най-безкористният шанс да даваш надежда и да връщаш усмивки на деца и родители. Точно с усмивки и доверие най-малките пациенти дават смисъл на доц. Шивачев и той продължава  да оперира, да лекува и да създава малки войници. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.