За важността на трансплантациите говори и лекарят, подарил нов живот на големия ни вратар Георги Велинов

За себе си футболната легенда на ЦСКА Георги Велинов твърди, че има два рождени дни. Първият - преди 61 години, вторият - преди 11. Именно тогава спортистът става вторият българин с трансплантиран черен дроб у нас.

Вратарят е шесткратен шампион на България, четирикратен носител на Купата и най-добър футболист за 1981 г. Сега Велинов тренира вратарите на ЦСКА.

Млад мъж получи шанс за живот след трансплантация на черен дроб

Споделя, че след операцията се е променил много, защото осъзнал колко кратък всъщност е животът.

Всичко тръгна от едно напълняване. И си казах: "А! Не е възможно коремът ми да се надува, пък краката ми да са слаби". Отидох на лекар и ми откриха цироза”, спомня си Велинов.

Докато мисли, че се бори с посредствено заболяване, минават три години. Животът бавно се изплъзва от ръцете на Джони. Силите постепенно го напускат до момента, в който трансплантация на черен дроб е единственото му спасение.

Футболистът поверява живота си в ръцете на проф. Никола Владов и екипа на Военно-медицинска академия и става вторият българин с трансплантиран черен дроб у нас.

След операцията проф. Владов каза, че са ми оставали 28 дни. Това е най-хубавото нещо - донорството, да знаете. Много хора го подценяват. Всеки мисли: „На мен няма  да ми се случи. Като си отива човек, поне да дари живот на още трима- четирима. Доколкото разбрах, до 7 човека можели да бъдат спасени от един”, споделя Велинов.

САМО ЗА СЕДМИЦА: Двама души спасиха с органите си четирима тежкоболни пациенти

В ефира на "Събуди се" проф. Владов, завеждащ Клиниката по чернодробна и панкреатична транспантология във ВМА, каза, че в последните години отказите от донорство стават все по-малко. Той подчерта, че в процеса по спасяването на човешки животи чрез трансплантации участва голям екип от около 30-40 специалисти.

Ние имаме добри резултати, което означава, че екипът ни работи в синхрон”, заяви проф. Владов.

Той подчерта, че полага големи усилия да помага на младите лекари, за да останат те в България.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.